Cât ne costă oprirea gazului rusesc, de fapt: lovitura financiară este la nivel european

de: Alexandru Puiu
19 07. 2022

Oficialitățile de la Bruxelles iau foarte în serios probabilitatea întreruperii furnizării de gaze naturale dinspre Rusia. S-au făcut deja și numeroase calcule referitoare la impactul economic al unui asemenea gest de la Kremlin.

Din momentul în care autoritățile de la Moscova au decis să oprească furnizarea de gaze rusești către bătrânul continent, decizia va avea un impact financiar de 1,5% din PIB-ul întregii Uniuni Europene, în cel mai pesimist scenariu. Situația ar putea deveni semnificativ mai gravă dacă iarna viitoare va fi una geroasă, iar regiunea nu va reuși să adopte măsuri preventive pentru a economisi energia.

Cât de grave sunt consecințele întreruperii gazului rusesc

Conform datelor prelucrate de Bloomberg News, Comisia Europeană urmează să publice un avertisment conform căruia, dacă iarna viitoare va fi una obișnuită, întreruperea furnizărilor cu gaz rusesc se va reflecta într-o reducere a PIB-ului UE cu 0,6 – 1%.

În acest set de circumstanțe, oficialitățile de la Bruxelles lucrează deja de ceva timp la o serie de recomandări pentru statele membre, inclusiv blocarea termostatului în clădirile publice la 19 grade în timpul iernii, respectiv 25 de grade în timpul verii. Momentan, Rusia rămâne principalul furnizor de gaze al țărilor de pe bătrânul continent, cu foarte mici excepții.

„Un răspuns UE coordonat înainte de venirea iernii şi solidaritatea între statele membre ar limita impactul negativ asupra PIB-ului şi locurilor de muncă creat de o posibilă perturbare majoră”, se arată în documentul de lucru al Comisiei intitulat „Save gas for a safe winter ” (-„Economisiţi gaze pentru o iarnă sigură”-nr.). În final, dacă se vor lua în avans măsuri de economisire energetică, sunt șanse mari ca impactul negativ al unei opriri a livrărilor de gaz rusesc să se limiteze la doar 0,4% din PIB.

Momentan, depozitele de gaze naturale ale Uniunii Europene sunt la aproximativ 63% din capacitate, o valoare suficientă pentru 46 de zile de consum în sezonul rece.

„Plecând de la ipoteza unor condiţii stricte pe pieţele internaţionale de gaze, reumplerea depozitelor în vara lui 2023 ar fi foarte dificilă şi asta ar afecta, pe cale de consecinţă, pregătirile pentru următorul sezon de iarnă. Gradul de umplere a depozitelor în luna octombrie 2023 ar putea să fie de doar 41%”, subliniază Comisia.